שנת יסוד באנתרופוסופיה

שנה חוויתית ועשירה המהווה לרבים התחלה חדשה.
פותחת שער להכשרות בחינוך ולדורף, חקלאות ביודינמית,
ומגוון גישות טיפול ואומנויות מהאנתרופוסופיה.
נגן וידאו

בוגרים מספרים

ככה זה נראה

דיבור ודרמה
דיבור ודרמה
שיעורי אנתרופוסופיה
שיעורי אנתרופוסופיה
אוריתמיה
אוריתמיה
התבוננות בטבע
התבוננות בטבע
פיסול
פיסול
ציור
ציור

מה מקנה הסמינר?

נקודת מבט חדשה

שנת היסוד היא שנה חוויתית המציעה נקודת מבט חדשה ומפעימה על הקשר שלך עם הטבע, עם האדם האחר ועם עצמך.

מסע התפתחות קבוצתי

מדובר במסע קבוצתי של התפתחות דרך לימודי פילוסופיה ותודעה, מוזיקה ושירה, אומנות פלסטיות, תנועה ומשחק.

כיוון ושייכות

ההתנסות האינטנסיבית למשך שנה שלמה בונה בסיס להמשך התפתחות אישית ולהמשך הדרך בכל תחומי החיים, ופותחת דלת ללימודים בהכשרות האנתרופוסופיות השונות.

צוות המורים

ד״ר יפתח בן-אהרון

ד״ר יפתח בן-אהרון

מלמד אנתרופוסופיה

משורר וחוקר. למד ציור במכללת תל-חי, וספרות ופילוסופיה באוניברסיטאות חיפה ותל-אביב והמשיך ללימודי אנתרופוסופיה בשווייץ. מלמד אנתרופוסופיה בשנת המבוא בהרדוף, כמו גם במכללות האקדמיות אורנים ודוד ילין, ומרצה בארץ ובחו"ל. הוציא שלושה ספרי שירה ומספר ספרי עיון שפורסמו גם בחו"ל. במרכז עבודתו שאלת התפתחות התודעה בהשתקפותה בתרבות, בספרות ובפילוסופיה.

יובל נאור

יובל נאור

מלמד התבוננות בטבע

בוגר לימודי אנתרופוסופיה ומוזיקה בשויץ וגרמניה, וסמינר לחינוך ולדורף בארץ. מזה 20 שנה מלמד אנתרופוסופיה בסמינרים שונים. לפני עשור הקים את הסמינר לחינוך 'רימון' בפרדס חנה ועדיין מרכז אותו כיום. עובד עם מעגלי הורים בשאלות חינוך. מלמד את תחום 'האדם והכוכבים'. מקיים תדיר סופי שבוע לתצפית כוכבים וקורסים ללימודי אסטרוסופיה.

יעקב ארנן

יעקב ארנן

מלמד עיצוב דיבור ודרמה ובוטמר-ג'ימנסטיקה

ממקימי קיבוץ הרדוף, תאטרון המילה, מדרשת סופיה ללימודים אנתרופוסופיים ומרכז שער לאדם לדו-קיום. למד עיצוב דיבור ודרמה ובוטמר-ג'ימנסטיקה ב-Emerson College באנגליה ואנתרופוסופיה בשוויץ.

מרים ארנן

מרים ארנן

מלמדת עיצוב דיבור ודרמה והדרך הפנימית

ממקימות קיבוץ הרדוף, תאטרון המילה, מדרשת סופיה ללימודים אנתרופוסופיים ומרכז שער לאדם לדו-קיום. למדה עיצוב דיבור ודרמה ובוטמר-ג'ימנסטיקה ב-Emerson College באנגליה ואנתרופוסופיה בשוויץ.

גבריאלה קרפוך

גבריאלה קרפוך

מלמדת ציור

למדה ציור בצעירותה אצל הצייר יאן ראוכוורגר. עשתה שנת מבוא בהרדוף ושנית אצל גיאורג גלצר בשוויץ, והמשיכה להעמיק באמנות ובאנתרופוסופיה. הוכשרה בתרפיה באמנות בגרמניה - ובעקבותיה עסקה בתחום במשך 25 שנה. תוך כדי כך לימדה ציור בסמינרים שונים ובאופן פרטי. רואה את תפקידה בהנגשת הציור לכל אדם.

אבנר המאירי

אבנר המאירי

מלמד רישום

צייר, תפאורן וחוקר. למד חינוך מרפא בכפר רפאל ובקמפיל בשוויץ, למד ציור ורישום ב- NeuKunstschule בבאזל שבשוויץ גם כן, וסיים לימודי תואר ראשון ותעודת הוראה לאמנות פלסטית במידרשה לאמנות בבית ברל. מאז חזרתו לארץ לפני כ-15 שנה עיצב ובנה אבנר כ-60 תפאורות להצגות, הציג ציורים בתערוכות בארץ ובשוויץ. בעשור האחרון ייסד אבנר את ׳מסלול הציור׳ - הכשרה לציור ורישום בהרדוף והוא מלמד אמנות ואנתרופוסופיה בסמינרים ומכללות בארץ כמו גם בשוויץ ובסין.

ד”ר אקסל אוולד

מלמד תולדות האומנות

האתר של אקסל אוולד

נירית שטרול

נירית שטרול

מלמדת את הדרך לגילוי הקול

למדה 5 שנים בגרמניה הוראת מוסיקה בחינוך וולדורף והכשירה עצמה כזמרת של הדרך לגילוי הקול. מזה 30 שנה מלמדת שירה בסמינרים שונים - שנת היסוד באנתרופוסופיה ,סמינר חינוך ועוד, וכן במסלול הכשרה לשירה במושב צלפון. לצד הסמינרים מלמדת מוסיקה ,שירה ונגינה בביה""ס יסודי. הקימה והובילה מקהלת ילדים שפעלה למשך מספר שנים.

קטי לוי ניסים

קטי לוי ניסים

מלמדת פיסול

אומנית, מורה, תרפיסטית ומנחת פרוייקטים קהילתיים. למדה אומנות בדגש על פיסול באמרסון קולג', אנגליה. כיום עוסקת בפיסול ואומנות, חברת צוות בטל חמה - מרכז למטופלי סרטן בהרדוף, ומלמדת בשנת היסוד באנתרופוסופיה.

הקורסים הנלמדים בסמינר

נושאים עיוניים

מטרת הקורס היא לתת תמונה שלמה של האדם – גוף, נפש ורוח.

האדם הוא הישות המורכבת ביותר הקיימת בעולמנו. הידיעה העצמית עוברת דרך לימוד של היבטים שונים של ישות האדם. אנחנו מתבוננים בתופעות יומיומיות – בתהליכים השונים שהם גרעין ישות האדם, ומגלים כיצד התהליכים האלה קשורים למהות ה״אני״ הייחודית שלנו.

 

שליש ראשון – הדינמיקה של ישות האדם

מתוך התבוננות משותפת בישות האדם, נלמד להכיר ולהחיות בתוכנו באופן מודע את מאפייניה העיקריים: הגוף וקשריו עם שלושת מממלכות הטבע, הרוח כיסוד הנצחי החובק-כל של האדם, והנפש החיה בפעימה המקשרת נצח וחלוף. נתבונן בתהליכי ההתפתחות באדם ובעולם המובילים להכרת חוקי הגורל של האדם. עבודה עם הספר גוף נפש רוח.

 

שליש שני – חשיבה וחירות

גילוי ופיתוח של היסוד האומנותי הפעיל בחיי החשיבה כגשר "לחציית הסף" של התודעה היומיומית והתנסות מודעת באחדות הוויית- אדם-עולם. התנסות זו מהווה את הבסיס לחיים המוסריים החדשים מתוך חופש. עבודה עם הספר הפילוסופיה של החירות.

 

שליש שלישי – התפתחות האדם והאדמה

שאלת גורלו ויעודו של האדם נתפסת לראשונה באור נכון מתוך הבנה מקיפה של האדם והאדמה כישויות מתפתחות. נתבונן במסע ההתפתחותי של האנושות מתקופות העבר ועד לימינו, עם פרספקטיבות להמשך התפתחות זו. שאלות מרכזיות יהיו: שליחות הרוע, הפיצול למינים, התפתחות הדתות והזרמים הרוחניים השונים ותודעת האני בתקופתנו. עבודה עם הספר מדע הנסתר.

מה זה אומר "לעשות דרך"? ומהן הדרכים בהן יכול אדם בתקופתנו לפתח בתוכו כישורים חדשים של התנסות והכרה? כיצד יכול אני להוליד את האדם הרוחי בתוכי, מתוך השיחה הפנימית עם ממשות הרוח של העולם. בשיעור זה יידונו בקבוצות עבודה קטנות, שאלות הדרך הפנימית, מדיטציה ותרגול. עבודה עם הספר כיצד קונים דעת העולמות העליונים. 

פיתוח יכולת התבוננות ישירה ופתוחה בתופעות הטבע ומאידך חשיבה חיה המוליכה אל מהות התופעות, תעמודנה במרכז הקורס. במהלך השנה נתבונן בשלוש ממלכות הטבע: דומם, צומח וחי, באופיין המיוחד וביחסן לאדם. פרק מיוחד יעסוק בקשר של האדם לממלכות הכוכבים.

כל יצירת אומנות הינה תוצר וגורם כאחד. היא תוצר של נסיבות זמנה ובה בעת מעודדת אופן התבוננות חדש בעולם ובכך משפיעה על העתיד ומעצבת אותו. בקורס נתבונן בתולדות האומנות כבבואה של התפתחות התודעה האנושית. 

שיעורי אמנות – אמנות כדרך של התמרה

אמנות הפיסול נוגעת לחומר הפיזי, אותו היא מעצבת ומעניקה לו צורה תלת מימדית ומשמעות אנושית. שינוי צורת החומר מאפשרת לנו תחילת תהליך של שינוי עצמי, מתוך התעוררות להיבטים חדשים של חוויה חושית, החל מחוש המגע. במקביל מתפתחת רגישות לצורה, תנועה והתמרה. השיעור מכוון לסייע לכל סטודנט לדלות ולפתח את הפוטנציאל היצירתי שלו.
בשיעור זה נפתח צוהר אל העולם החי של הצבעים ושל האור והצל באמצעות טכניקות שונות של עבודה בצבעי מים ורישום. מתוך כך נתרגל את ההתבוננות והדמיון, ונשאל את עצמנו כיצד נוצרת תמונה; מהו סוד הקסם המוליד עולם שלם מתוך הדף הלבן, מתוך האין. 
בכל מקום בו יש חיים יש תנועה. התנועה מגלה לנו תמיד משהו על מהות יסודות החיים השונים היוצרים אותה, על ארבעת האלמנטים. אבני יסוד אלו הינם כוחות הבונים הן את העולם הנגלה סביבנו והן את ישותנו העצמית. מה מאפיין את תנועתם? מה עושים המים לעומת האוויר? מהי תנועת האש? על ידי התבוננות חיצונית ופנימית ננסה לפתח את הרישום הדינמי ואת הקו החי, ולחדור אל תנועת החיים של היסודות השונים. 
בסיפור, בשירה ובדרמה אנו מחפשים את זרם התנועה של הדיבור, את המוזיקה הפנימית שנושאת אותו, את הגוונים והמחוות שצובעים אותו, ואת הכוחות המעצבים שמפסלים אותו. בניסיון להתעורר יותר ויותר לפעילות מודעת של עיצוב המלה, אנחנו פוגשים את עצמנו בשיחה עם האחר, בזרם של התהוות ויצירה. עבודת הדיבור, התנועה והמשחק בשיעור זה צומחת להצגה, כפרויקט אומנותי מסכם. 
בדרך לגילוי הקול מחפש האדם אחר קולו השלם והמשוחרר המבטא את ישותו במלואה. בשיעורים נפגש בתרגילי "הדרך לגילוי הקול", בשירים של מלחינים שונים, ונתנסה בשירת מקהלה משותפת. 
אמנות התנועה מביאה לידי הופעה במרחב את הצליל כמילה וכמוזיקה. נתנסה באיכויות שונות של המרחב, ובתנועה במרחב כתהליך של נשימה. בשיעורים ננסה לפתח יכולת של הקשבה דרך תנועה משותפת.

פרטים נוספים והרשמה

זמן ומקום

מקום פעילות: סופיה – מרכז הסמינרים, הרדוף

ימי ושעות לימוד: ראשון בוקר, שלישי ערב, חמישי ערב, שישי בוקר

משך התכנית: שנת לימודים אקדמית, כ-800 שעות, מאוקטובר עד סוף יוני

השאירו פרטים ונחזור אליכם

תוכלו לשאול שאלות נוספות, להתייעץ ולהתקדם בתהליך ההרשמה.

שאלות נפוצות

משמעות המילה ״אנתרופוסופיה״ היא שילוב של ״אנתרופוס״ (אדם) ו״סופיה״ (חֹכמה), כלומר ״חֹכמת האדם״.

מדובר בגישה שנוסדה על ידי רודולף שטיינר המכונה גם ״מדע הרוח״, כלומר שימוש בחשיבה פעילה ומדעית להתבוננות ברבדים הבלתי-נראים של הקיום.

״הרים נישאים קוראים רק להלך האמיץ

אם יש בך אומץ – העז

וצעד בדרך…״

— מרה פרידריך

לא, האנתרופוסופיה אינה כת אלא גישה פילוסופית ורוחנית שפותחה על ידי רודולף שטיינר בתחילת המאה ה-20. היא עוסקת בחקר האדם ומהותו מנקודת מבט הוליסטית. האנתרופוסופיה שמה דגש על חשיבה עצמאית ופיתוח תובנות אישיות.

השותפים של סופיה