סמינר אורים
ללימודי אנתרופוסופיה
וחינוך וולדורף

חינוך ולדורף

דרך חינוכית המושתתת על האנתרופוסופיה. חינוך ולדורף מציב את הילד במרכז כישות שלמותית-מתפתחת ואורה בחינוך אומנות שייעודה לאפשר לזרע היחודי הטמון בכל ילד, לצמוח ולגלות את עצמו. הוא מקנה כלים להתמודדות עם האתגרים הניצבים בפנינו בעת המודרנית ומהווה פתח להתחדשות התרבות האנושית. דרך זו מיושמת בגנים ובבתי-ספר ברחבי העולם ובארץ.

סמינר אורים

סמינר אורים בכפר הירוק – לימודי אנתרופוסופיה, אמנות וחינוך וולדורף. נוסד לפני מעל ל-20 שנה ומאז הכשיר מורים וגננים רבים, ועבור רבים נוספים פתח צוהר אל החשיבה האנתרופוסופית, הפעילות האומנותית והעשייה בתחומים שונים בחיים.

בוגרים מספרים

מה מקנה הסמינר?

הסמינר שואף ליצור בסיס עמוק ככל שניתן בחשיבה האנתרופוסופית, בחינוך וולדורף ובאומנויות, כך שהם יהוו מעיין חי עבור המורה המתפתח, ובסיס ממנו ניתן לצאת לחיים מקצועיים עצמאיים.

הלימודים מתקיימים בבית ספר "אורים" בכפר הירוק על ידי צוות מורים וותיק ומקצועי. עבודה עם ספרי היסוד של רודולף שטיינר, שיעורי מתודיקה ופרקטיקה, שיעורי חינוך לגיל הרך, לימודי אוריתמיה, שירה, ציור, דיבור, פיסול ועוד.

צוות המורים

ד״ר יפתח בן-אהרון

ד״ר יפתח בן-אהרון

מלמד אנתרופוסופיה

משורר וחוקר. למד ציור במכללת תל-חי, וספרות ופילוסופיה באוניברסיטאות חיפה ותל-אביב והמשיך ללימודי אנתרופוסופיה בשווייץ. מלמד אנתרופוסופיה בשנת המבוא בהרדוף, כמו גם במכללות האקדמיות אורנים ודוד ילין, ומרצה בארץ ובחו"ל. הוציא שלושה ספרי שירה ומספר ספרי עיון שפורסמו גם בחו"ל. במרכז עבודתו שאלת התפתחות התודעה בהשתקפותה בתרבות, בספרות ובפילוסופיה.

יעקב ארנן

יעקב ארנן

מלמד עיצוב דיבור ודרמה ובוטמר-ג'ימנסטיקה

ממקימי קיבוץ הרדוף, תאטרון המילה, מדרשת סופיה ללימודים אנתרופוסופיים ומרכז שער לאדם לדו-קיום. למד עיצוב דיבור ודרמה ובוטמר-ג'ימנסטיקה ב-Emerson College באנגליה ואנתרופוסופיה בשוויץ.

יובל נאור

יובל נאור

מלמד אנתרופוסופיה

בוגר לימודי אנתרופוסופיה ומוזיקה בשויץ וגרמניה, וסמינר לחינוך ולדורף בארץ. מזה 20 שנה מלמד אנתרופוסופיה בסמינרים שונים. לפני עשור הקים את הסמינר לחינוך 'רימון' בפרדס חנה ועדיין מרכז אותו כיום. עובד עם מעגלי הורים בשאלות חינוך. מלמד את תחום 'האדם והכוכבים'. מקיים תדיר סופי שבוע לתצפית כוכבים וקורסים ללימודי אסטרוסופיה.

ענבל גינת

ענבל גינת

מלמדת עיצוב דיבור ודרמה

בוגרת בית הספר לדיבור ודרמה בהרדוף וכיום שחקנית בתיאטרון המלה. בעלת תואר ראשון בחינוך מיוחד מאוניברסיטת חיפה. מלמדת דיבור ודרמה בהכשרות שונות מאז 2010. המפגש עם הדיבור כפעילות אומנותית היה עבורי סוג של נס שפתח עולם שלם של פעילות נפשית רוחית ושינה את חיי.

עומר רוזן

עֹמר רוזן

מלמד ציור

צייר ומורה לציור בתיכון וולדורף ובכמה סמינרים ברחבי הארץ.

דניאל שטרול

עֹמר רוזן

מלמד חינוך וולדורף

בן 58 ואב לשלושה ילדים. מחנך ותיק שמאחוריו שלושה מחזורים בחינוך ולדורף. בימים אלה מחנך כיתה ה' בבית ספר שקד בטבעון. מלמד 25 שנים בהכשרות חינוך וולדורף ובהכשרות אחרות. בוגר מדעי־הטבע ובעל תואר שני מהחוג לציווילזציות ימיות באוניברסיטת חיפה.

טל בן-דוד

טל בן דוד

מלמדת אוריתמיה

למדה באנגליה אוריתמיה אומנותית ואוריתמיה מרפאה וגם סיימה שם לימודי תואר שני. מלמדת אוריתמיה כ-35 שנים בסמינרים, בהכשרות ובעבודה חינוכית מגילאי הגן ועד י"ב. קשורה מאד לעבודה אומנותית ומעלה פרויקטים אומנותיים רבים. שמחה לחלוק את האהבה לתנועה עם כל אדם, בכל גיל.

מלמדים בסמינר גם גיל קינן, אורה ינקוביץ, גל גולן, יניב פיטליק חורב, וענת לבנטון.

הקורסים הנלמדים בסמינר

אנתרופוסופיה

הדינמיקה של ישות האדם – עבודה עם הספר גוף נפש רוח
מתוך התבוננות משותפת בישות האדם, נלמד להכיר ולהחיות בתוכנו באופן מודע את מאפייניה העיקריים: הגוף וקשריו עם שלושת מממלכות הטבע, הרוח כיסוד הנצחי החובק-כל של האדם, והנפש החיה בפעימה המקשרת נצח וחלוף. נתבונן בתהליכי ההתפתחות באדם ובעולם המובילים להכרת חוקי הגורל של האדם.

מנחה: יובל נאור

חשיבה וחירות – עבודה עם הספר הפילוסופיה של החירות
גילוי ופיתוח של היסוד האומנותי הפעיל בחיי החשיבה כגשר "לחציית הסף" של התודעה היומיומית והתנסות מודעת באחדות הוויית- אדם-עולם. התנסות זו מהווה את הבסיס לחיים המוסריים החדשים מתוך חופש.

מנחה: יובל נאור

התפתחות האדם והאדמה – עבודה עם הספר מדע הנסתר 
שאלת גורלו ויעודו של האדם נתפסת לראשונה באור נכון מתוך הבנה מקיפה של האדם והאדמה כישויות מתפתחות. נתבונן במסע ההתפתחותי של האנושות מתקופות העבר ועד לימינו, עם פרספקטיבות להמשך
התפתחות זו. שאלות מרכזיות יהיו: שליחות הרוע, הפיצול למינים, התפתחות הדתות והזרמים הרוחניים השונים ותודעת האני בתקופתנו.

מנחה: עמוס בן אהרון

עבודה עם הספר כיצד קונים דעת העולמות העליונים 
הקורס יעסוק בשאלות של התפתחות עצמית, במשמעותם של מפני חיים וביכולתו של האדם לממש אתעצמו בהדרגה באופן מלא יותר ויותר. הוא יועשר בהתנסיות עצמיות מתוך החיים. בנוסף, נעמיק בשאלות: כיצד האדם יכול לעבד את צדדיו הנמוכים שקשורים במה שעשה או לא עשה עם עצמו בעבר ואיך ניתן להבין באופן שלם את הישות האידיאלית של האדם, שיכולה לסמן עבורו כיוון חדש של מימוש העתיד.

מנחה: עמוס בן אהרון

ידע האדם כבסיס לפעולת החינוך

מבוא לחינוך – מה עומד מאחורי המעשה החינוכי? תפיסת עקרון ההתפתחות כבסיס לחינוך, שער הלידה כבסיס לריפוי, הנשימה כנושאת את האני, דימוי ורצון, מערכת העצבים והדם.

מנחה: יקיר רפאלי

התבוננות בטבע
פיתוח יכולת התבוננות ישירה ופתוחה בתופעות הטבע ומאידך חשיבה חיה המוליכה אל מהות התופעות, תעמודנה במרכז הקורס. במהלך השנה נתבונן בשלוש ממלכות הטבע: דומם, צומח וחי, באופיין המיוחד וביחסן לאדם. פרק מיוחד יעסוק בקשר של האדם לממלכות הכוכבים.

מנחה: יובל נאור

 

מחזות המסתורין
רודולף שטיינר כתב בחייו 4 מחזות מסתורין המתארים מסע פנימי וחיצוני של קבוצת דמויות. ניתן לומר שהמחזות יוצרים בסיס עמוק לכל האנתרופוסופיה ולימוד שלהם יכול לשפוך אור על התהוות הגורל האישי
והקהילתי.

מנחה: עמוס בן אהרון

חינוך

ציר האדם, ציר כדור הארץ, ציר מערכת השמש

הקוסמוס כולו נע סביב ציר. איך פועלים מתוך ציר? איך מתרגלים ציר?

בשיעורי הבוטמר, זה בדיוק מה שאנחנו מחפשים. קודם כל להתאחד עם הציר האינדיוידואלי שלי, ציר הזניט והנדיר ואחר כך לשאוף לחוויה של הצירים הנוספים.

מה זה בוטמר?

בוטמר היא צורת התעמלות שנוסדה לראשונה על ידי פריץ גרף פון בוטמר בבית הספר וולדורף הראשון 

שהוקם בשטוטגרט על ידי רודולף שטיינר ב1919.


באמצעות תרגילי הבוטמר, המעוצבים ספציפית לכל גיל, מתפתחת אצל האדם בהדרגה מודעות, בעיקר לכוח התומך והנושא של מערכת העצמות שלו, לכך שהוא יכול לקבל ביטחון ואחיזה במרחב שבו הוא חי

ולסייע לו למצוא גישה לכוחות המרפאים והמחזקים של המרחב, לאחוז מחדש בחיים ובאומץ לחיותם.

" כל הדברים הללו חיים בסדר עולם מוסרי

וכמעט שלא ניתן לכתוב על התעמלות,

ואף פחות מזה לעשות התעמלות, בלי להגיע לתחום המוסרי.

שהרי כבר ה"אנתרופוס" (מיוונית – "האדם שהזדקף")

היא תופעת עולם מוסרית"

 

פריץ גרף פון בוטמר

אחד מסודות קסמו של חינוך ולדורף הוא העובדה שהוא מבוסס על התבוננות והכרות עמוקה עם עולמו של הילד המתפתח . נובע מכך שעל מנת להבין את הדרך הייחודית של חינוך ולדורף לגיל הרך נדרש מאתנו ראשית להכיר  את עולמו של הילד ב 7 השנים הראשונות לחייו .

בקורס נלמד על ההתפתחות של הילד הרך, על מהות פעילותו ועל האופן הייחודי בו הוא חווה את עצמו ואת העולם. נתקרב אל עולם הילדות בסקרנות , פליאה ויראת כבוד  דרך שיח חוויתי ולימוד הכרתי.

  

" הדבר החשוב ביותר, הן בעבור הורים ובין עבור המורים, הוא, לפתח רגש הולם כלפי הילד, ורגש זה יכול לצמוח רק מהבנה אמיתית של ארועי הילדות. כל מה תעשה עם הילד בכל עת, ינבע אז בספונטניות מתוך הסטואציה הרגעית ולא יוכתב על ידי "עקרונות", שלעיתים כה קרובות, ככל העקרונות הכלליים, שמים ללעג את המקרה הייחודי"

ססיל הווארד, "טיפוח עולה האדם הילדות"

 

במסגרת לימודי החינוך נעסוק בשאלות הנוגעות במסע אותו עובר הילד בשביעון השני – גילאי ביה"ס היסודי. 

נלמד כיצד חינוך וולדורף פוגש את המקום התפתחותי בו נמצא הילד ואת הכוחות הפועלים בו, ועל ידי כך מזין, מחזק ומטפח אותם.

"כל חינוך הוא חינוך עצמי, ובתור מחנכים איננו מהווים למעשה אלא את סביבתם החינוכית של הילדים המחנכים את עצמם". (ר. שטיינר)

מתוך תפישה זו לימודי החינוך פונים גם לשאלות הקשורות לדרך התפתחותית – פנימית של המחנך, סמכות טבעית, ויצירת סביבה תומכת.

השיעור 'חינוך וולדורף בתיכון' מתחיל בחקירה מעמיקה של גיל הנעורים. גיל מלא אתגרים שמציב בפני המורים את השאלה היסודית: מהו המזון החינוכי, הלימודי והאנושי  שייטיב עם הנערות והנערים.

 

בשל מאפייני הגיל, והקרבה היחסית  שלו לעולם המבוגרים, הוא תובע מהמורים עבודה פנימית שתאפשר להם להיות גורם של יציבות ותמיכה בעולם שמאופיין בסערות ושינויים. נעסוק גם בשאלה הזאת, מהי העבודה הפנימית של המורה?

 

במהלך הקורס ננסה להבין כיצד הקוריקולום בתיכון האנתרופוסופי אמור לשרת את ההתפתחות של בני הנוער, ואת השינוי העמוק שהתכנית הלימודית עוברת בין כיתה ט' לכיתה י"ב. 

 

נעמיק בעבודת המחנכים ותפקידם, משיחות אישיות, דרך יצירת מרחב כיתתי מאפשר ותומך ועד בחירת הצגות וטיולים.

ננסה להבין מהו בית הספר בכלל, וכיצד הוא מנסה בעצמו להיות מרחב אנושי-רוחני שמעודד התפתחות, מודעות עצמית ואהבה. לשם כך צריך להבין את המרחב כולו, מפגישות הצוות, שאלת הניהול ואפילו כיצד נבנה ומתנהל תקציב בית הספר.

שיעורי אמנות

בשנה א' נתרגל עבודה בצבעי מים. נעשה הכרות אישית עם עולם הצבעים וניגע בשאלות של אווירה צבעונית. מהי אווירה ,כיצד היא באה לידי ביטוי בצבע ואיך יוצאים ממנה לציור ולצורה. לאחר מכן נעסוק בציור שכבות בשאלות של גוון וטון ויתכן שנגע גם ברישום מהתבוננות.

נדרשת פתיחות, סבלנות, התבוננות והשתתפות פעילה בציור.

בשנה ב' נלמד יסודות של עבודה בצבעי שמן. נתייחס לאלמנטים של תנועה בצבע, היחס בין דימוי לעולם הסובב אותו, ציור מוזיקלי וגם נלמד מתוך יצירות של אמנים חשובים בהיסטוריה של האמנות. נתייחס לשאלות של טונאליות ויחסי גוונים, נצייר מהדימיון וגם מהתבוננות ככל שהזמן יאפשר.

 

מפגש תהליכי עם עולם הצורה דרך עבודה בחומר. התנסות חוויתית המשלבת התבוננות ושיקוף. היכרות עם איכויות שונות בנפש דרך העשיה האמנותית.

בקורס נלמד את איכויות הצורה במרחב, חיים ותנועה, התבוננות בטבע, בעולם הצומח, וביטויים של כל אלה באבסטרקט, ויותר מאוחר – בפיסול ריאליסטי של גוף האדם.

"הקול האנושי אינו זקוק לפיתוח. הוא כבר נמצא שם… לא לפיתוח הוא זקוק כי אם ליציאה לחופשי!

עלינו לאמר: שיחרור של הקול, או טוב יותר – גילוי הקול ולא פיתוח הקול."

 

מתוך הדרך לגילוי הקול מאת ולבורג וורבק סוורסטרום

 

אנו מדברים באופן יומיומי וספונטני, עסוקים בעיקר בתוכן אותו אנו רוצים להעביר לאדם האחר.

ב"עיצוב הדיבור" אנו מפנים את המבט מה-"מה" אל ה-"איך".

 

מהם החומרים מהם בנויה השפה? איך מעצבים משפט, מלה, צליל?  

איך העיצוב של השפה משפיע עלינו בחזרה?

נחווה ונעסוק בשאלות אלו ואחרות דרך תנועה וטקסטים, נחפש אחר הכוח האמנותי, החינוכי והמרפא של השפה בסיפור, שירה ודרמה.

 

אוריתמיה היא אמנות תנועה ייחודית שצמחה מתוך האנתרופוסופיה, היא מתייחסת לגוף האדם ככלי המבטא דרך ריקוד ותנועה במרחב את הצלילים, הצורות והצבעים מהם בנוי העולם, אשר באים לידי ביטוי בדיבור ובמוסיקה .היא אמצעי מופלא לחיבור הרמוני בין האדם והמרחב, בין אדם לאדם ובין האדם לעצמו.

 

בשיעורים  ננסה לחוות ולפגוש את התנועה שלנו דרך עולם האוריתמיה. את השיעור מלווה פסנתרן המאפשר לנו ללמוד לנוע עם התייחסות לצלילים, מלודיה, ריתמוס והרמוניה, ולפעמים עם מעצב דיבור המאפשר לנו להתייחס לעיצורים, תנועות, חלקי הדיבור ומהות המילה. נלמד לנועה בצורות הגיאומטריות מהן בנוי העולם ובעיקר נצליח לנשום בנחת יחד. תנועה, עשיה ולמידה הם אלמנטים מרכזיים בחינוך ולדורף. בשיעורים נלמד להכיר איך תנועה זו  משתלבת בתוכנית הפדגוגית בחינוך מהגן ועד התיכון. 

פרטים נוספים והרשמה

זמן ומקום

מקום פעילות: בית חינוך אורים, הכפר הירוק

ימי ושעות לימוד: ימי ראשון 20:30 – 8:30

משך התכנית: 4 שנות לימודים אקדמיות (אוקטובר עד סוף יוני)

תעודה: מקבלים תעודת סיום. ניתן להשלים לתואר ראשון ותעודת הוראה במכללת אורנים.

סיבסוד: יש הכרה בקורסים למורים בשנת שבתון.

השאירו פרטים ונחזור אליכם

תוכלו לשאול שאלות נוספות, להתייעץ ולהתקדם בתהליך ההרשמה.

שאלות נפוצות

סמינר אורים מתמקד בלימודי אנתרופוסופיה וחינוך ולדורף, בניגוד לסמינרים אחרים שבדרך כלל מתמקדים בתחומי לימוד ספציפיים יותר. הסמינר משלב לימודים עיוניים עם התנסויות מעשיות ואומנויות, מה שיוצר חוויית למידה ייחודית ומגוונת.

הלימודים מתאימים למי שמעוניינים לפגוש את האנתרופוסופיה בכלל (ניתן לעשות שנת יסוד באנתרופוסופיה, המהווה גם שנה א' בתהליך ההכשרה) ולמי שמעוניינים להכשיר עצמם כמחנכים בבתי ספר ולדורף.

בוגרינו משתלבים בכל תחומי חינוך ולדורף. אחרים מקבלים צידה נפלאה לדרכם האישית.

בבית ספר יסודי רגיל, כל מורה מתמחה במקצוע הוראה אחד או שניים ומלמד אותם בכיתות השונות. בוולדורף לעומת זאת, המחנך אחראי ללמד את כל המקצועות בכיתתו.

המחנך בוולדורף מבלה זמן רב יותר עם תלמידיו, ונדרש לפתח ידע רב בתחומים שונים כדי ללמד מגוון נושאים. בנוסף, בוולדורף השנה מחולקת לתקופות ולא למקצועות – המחנך בוחר נושא מרכזי לכל תקופה ומלמד אותו באופן אינטגרטיבי דרך מקצועות שונים.

לסיכום, המחנך בוולדורף ממלא תפקיד רחב ואינטנסיבי יותר, ונדרש לפתח יכולות הוראה מגוונות וקשר עמוק ורציף עם תלמידיו.

 

אם אתה אוהב לעבוד עם ילדים, מעריך יצירתיות ודמיון, ויש לך סבלנות ויכולת לבנות קשר אישי – אלו סימנים טובים שמקצוע ההוראה מתאים לך. חשוב לבדוק שיש לך עניין אמיתי בתחום ורצון לקדם ולטפח ילדים. ניסיון מעשי עם ילדים גם יכול לעזור לך להחליט.

משמעות המילה ״אנתרופוסופיה״ היא שילוב של ״אנתרופוס״ (אדם) ו״סופיה״ (חֹכמה), כלומר ״חֹכמת האדם.

מדובר בגישה שנוסדה על ידי רודולף שטיינר המכונה גם ״מדע הרוח״, כלומר שימוש בחשיבה פעילה ומדעית להתבוננות ברבדים הבלתי-נראים של הקיום.

לא, האנתרופוסופיה אינה כת אלא גישה פילוסופית ורוחנית שפותחה על ידי רודולף שטיינר בתחילת המאה ה-20. היא עוסקת בחקר האדם ומהותו מנקודת מבט הוליסטית. האנתרופוסופיה שמה דגש על חשיבה עצמאית ופיתוח תובנות אישיות.

״הרים נישאים קוראים רק להלך האמיץ

אם יש בך אומץ – העז

וצעד בדרך…״

— מרה פרידריך

חינוך ולדורף מבוסס על התפישה שיש לטפח את הילד באופן הוליסטי – גוף, נפש ורוח. הוא שם דגש על יצירתיות, דמיון ומשחק, ועל קשר אישי בין המורה לתלמיד. עקרונות נוספים הם לימוד באמצעות אמנויות, חיבור לטבע, ופיתוח חשיבה עצמאית.

חינוך ולדורף שם דגש על צרכיו הייחודיים של כל ילד, בעוד החינוך הקונבנציונלי ממוקד יותר בתוכנית לימודים אחידה. חינוך ולדורף עוסק רבות באומנויות וביצירתיות, בניגוד ללימודים תיאורטיים יותר בחינוך קונבנציונלי.

שתי השיטות ממוקדות בילד, אך מונטסורי שמה דגש יותר על עצמאות הילד בעוד ולדורף מדגישה יותר את הקשר בין המורה לתלמיד. חינוך ולדורף כולל גם היבטים רוחניים ואמנותיים יותר.

השותפים של סופיה