סמינר חינוך מרפא
פיתוח היכולת ליצור חיבור עמוק ולהעניק שייכות וחמלה גם בתנאים מורכבים, ולעבור צמיחה וריפוי משותפים.
בוגרים מספרים
מה מקנה הסמינר?
הבנה מעמיקה יותר של מהו אדם, מהי קארמה, איך להתמקם בתור מטפל מול קשיים שבנאדם עובד, חיזוק הכוחות של המטפל כדי שיוכל להתמודד עם דברים, תרגול חשיבה ועשיה טיפולית, רכישת ביטחון לטובת ההתמודדות היומיומית.
צוות המורים
חיה מילר
מלמדת דרך פנימית
בשנת 1996 סיימה לימודי שנת יסוד באנתרופוסופיה בהרדוף במקביל לעבודה בבית טוביה. למדה חינוך מרפא בהרדוף. בוגרת תואר שני בפסיכולוגיה והתמחות בפסיכולוגיה קלינית. למדה פסיכותרפיה אנתרופוסופית. עבדה ב״בית טוביה״ כ-16 שנים כמדריכה, אם בית ומנהלת. מטפלת בקליניקה פרטית.ישראל ״שרוליק״ סיוון
מלמד בריאות, מרפא ודרך פנימית
מחנך מרפא. למד תיאטרון במכללת אורנים ומוסיקה בהמבורג - גרמניה. לימודי חינוך (מרפא) מיוחד בקיל ובאד בול בגרמניה, שם גם עבד 7 שנים במוסד לילדים ונוער. עבד כמורה בטבעון והרדוף (כיתת חינוך מיוחד) מזה 12 שנים עובד בבית אלישע (בית לאנשים מבוגרים עם צרכים מיוחדים). מלמד בסמינר חינוך מרפא בהרדוף ושפרעם ובסמינרים שונים.ד״ר יפתח בן-אהרון
מלמד אנתרופוסופיה
משורר וחוקר. למד ציור במכללת תל-חי, וספרות ופילוסופיה באוניברסיטאות חיפה ותל-אביב והמשיך ללימודי אנתרופוסופיה בשווייץ. מלמד אנתרופוסופיה בשנת המבוא בהרדוף, כמו גם במכללות האקדמיות אורנים ודוד ילין, ומרצה בארץ ובחו"ל. הוציא שלושה ספרי שירה ומספר ספרי עיון שפורסמו גם בחו"ל. במרכז עבודתו שאלת התפתחות התודעה בהשתקפותה בתרבות, בספרות ובפילוסופיה.ראובן שליב
מלמד התנהגות מאתגרת
פסיכולוג, מחנך-מרפא ופסיכותרפיסט. בעל תואר שני בפסיכולוגיה מטעם האוניברסיטה העברית. עבר הכשרה תלת שנתית בחינוך מרפא בקהילה של תנועת קמפהיל באירלנד. ממקימי הקהילה המרפאת ""טוביה"" לילדים ונוער בסיכון, ועבד בה כאב-בית, מנהל ותרפיסט. היה אחראי שנים רבות על הכשרת הצוות, והנחה התבוננויות ותהליכי צוות. עבד במספר מוסדות לחינוך מרפא ובמסגרות חינוכיות וטיפוליות, ולימד במכללות "אורנים" ו"כלים שלובים".מוניקה סוונסון
מלמדת שירה
עשתה שנת יסוד באנטרופוסופיה בקמפהיל בסקוטלנד בשנת 1997. בוגרת תואר ראשון במוסיקה באניברסיטת ארהוס בדנמרק. הוסיפה לימודי ניצוח מקהלות באקדמיה למוסיקה בארץ. עובדת מאז 2003 בבית אלישע, קודם כמדריכה ואחר כך כמורה למוסיקה. לימדה שירה בקבוצות שונות ומגוונות לאורך השנים וכתבה מוסיקה להצגות.טל בן דוד
מלמדת אוריתמיה
למדה באנגליה אוריתמיה אומנותית ואוריתמיה מרפאה וגם סיימה שם לימודי תואר שני. מלמדת אוריתמיה כ-35 שנים בסמינרים, בהכשרות ובעבודה חינוכית מגילאי הגן ועד י"ב. קשורה מאד לעבודה אומנותית ומעלה פרויקטים אומנותיים רבים. שמחה לחלוק את האהבה לתנועה עם כל אדם, בכל גיל.הנושאים הנלמדים בקורס
אנתרופוסופיה
מטרת הקורס היא לתת תמונה שלמה של האדם – גוף, נפש ורוח.
האדם הוא הישות המורכבת ביותר הקיימת בעולמנו. הידיעה העצמית עוברת דרך לימוד של היבטים שונים של ישות האדם. אנחנו מתבוננים בתופעות יומיומיות – בתהליכים השונים שהם גרעין ישות האדם, ומגלים כיצד התהליכים האלה קשורים למהות ה״אני״ הייחודית שלנו.
הדרך הפנימית
מה זה אומר "לעשות דרך"? ומהן הדרכים בהן יכול אדם בתקופתנו לפתח בתוכו כישורים חדשים של התנסות והכרה? כיצד יכול אני להוליד את האדם הרוחי בתוכי, מתוך השיחה הפנימית עם ממשות הרוח של העולם. בשיעור זה יידונו בקבוצות עבודה קטנות, שאלות הדרך הפנימית, מדיטציה ותרגול. עבודה עם הספר כיצד קונים דעת העולמות העליונים.
אומנויות
לימוד אומנות בונה כוחות שקשורים להתמדה בתהליך, ובעבודה בחינוך המרפא, כמו בכל עבודת חינוך או טיפול, מדובר בתהליך.
בכל תהליך יש עליות וירידות, נדרשת יכולת להתמודד עם שינויים – הצלחות, כשלונות ותקיעות. את כל אלה אנחנו פוגשים במסע האומנותי ודכו אנחנו מחזקים את הכוחות להתמודדות עם אלה בחיים ובעבודה.
האומנויות הקבוצתיות הנלמדות, כמו אוריתמיה, דיבור ושירה, מחזקות גם את היכולות הבין-אישיות: רגישות, תשומת לב, תגובתיות, שיתוף פעולה.
לקויות
לומדים מתוך נקודת המבט האנתרופוסופית, ההוליסטית, על הביטוי של אי-סדירויות, קשיים, שבני אדם נולדים איתם או רוכשים במהלך החיים, ומה נדרש כדי להתמודד איתם.
ישומים
תקופות קצרות של למידת מיומנויות פרקטיות ליומיום, למשל: סיפור סיפורים ככלי לעבודה בבית, רפואה ביתית (התמודדות על מחלות חורף, עקיצות, וכו׳), יצירת מרחב מרפא בבית, בוטמר ככלי לעבודה עם הגוף, תרגילים לשיפור של מיומנויות חשיבה ולמידה שתורמים מאוד להתגבר על לקויות למידה, התמודדות עם התנהגות מאתגרת או אלימה.
בריאות
שיעור מבוא שמתייחס ל״מהי בריאות?״, ו״מה היא התפתחות בריאה?״ מתוך הגישה האנתרופוסופית.
פרטים נוספים והרשמה
זמן ומקום
מקום פעילות: סופיה – מרכז הסמינרים, קיבוץ הרדוף
ימי ושעות לימוד: ימי רביעי, שעות 8:45-20:00
משך התכנית: שנת יסוד + 3 שנות לימודים אקדמיות (אוקטובר עד סוף יוני)
השאירו פרטים ונחזור אליכם
תוכלו לשאול שאלות נוספות, להתייעץ ולהתקדם בתהליך ההרשמה.
שאלות נפוצות
מה זה אנתרופוסופיה?
משמעות המילה ״אנתרופוסופיה״ היא שילוב של ״אנתרופוס״ (אדם) ו״סופיה״ (חֹכמה), כלומר ״חֹכמת האדם.
מדובר בגישה שנוסדה על ידי רודולף שטיינר המכונה גם ״מדע הרוח״, כלומר שימוש בחשיבה פעילה ומדעית להתבוננות ברבדים הבלתי-נראים של הקיום.
מה מיוחד בגישה האנתרופוסופית לחינוך מרפא?
גישה הוליסטית שלוקחת בחשבון את המבנ של האדם המורכב מגוף, נפש, רוח ו״אני״, וההשלכות הפרקטיות של התפיסה הזאת – על החיים, על יחסים, ועל צורת הטיפול.
הדרך הטיפולית האנתרופוסופית מכוונת למציאת הדרך הייחדות שלי כאדם מטפל שמטפל באדם ספציפי אחר. אין גישה ״גנרית״ לטיפול, אלא התכווננות ייחודית שלי ספציפית כמטפל באדם הספציפי המטופל.
האם באמת יש קשר בין רוח ובין חינוך מרפא?
האדם במהותו הוא ישות רוחנית, אין אספקט של האדם שלא קשור לרוח. יש גישות התנהגותיות שמתייחסות לאדם בתור אוסף של התניות, אבל האדם הוא יותר מזה, הוא מכיל גם את ההתניות אבל גם את האספקטים הרוחיים.